“Genom sponsring vill vi aktivera våra medarbetare”

Sponsring är för många organisationer främst ett sätt att synas och aktivera sitt varumärke. Men på DB Schenker tänker man lite annorlunda och utgår istället från hur de med hjälp av sponsring kan aktivera sina medarbetare. För SES berättar Hanna Svebring, marknadschef på DB Schenker Sverige, mer om hur de tänker.

– För oss innebär sponsring eller ett partnerskap en möjlighet att genomföra olika aktiviteter. Vi har tidigare till exempel varit sponsorer till skidskytte-VM och genom det arrangerat flera kundevent runt om i Sverige där vi har bjudit deltagarna på logistikkunskap och låtit dem prova på skidskytte. Men nu och framåt ligger vårt fokus på att aktivera våra medarbetare genom sponsring och olika partnerskap, säger Hanna Svebring, marknadschef på DB Schenker Sverige.

 

 

Företagets sponsringssatsningar framöver kommer att utgå från två spår. Det första är hälsofrämjande partnerskap, där DB Schenker för tredje året är partner till Toughest OCR och för första gången under 2020 är parter till Stafesten för UNICEF. Det andra spåret är hållbarhet, till vilket inget specifikt partnerskap är planerat ännu. Tidigare har DB Schenker till exempel uppmärksammat World Ocean Day och planerar att fortsätta satsa på utvalda aktiviteter för att såväl företaget som medarbetarna kan vara med och bidra till en hållbar värld.

– Vi har valt att utgå från våra medarbetare när vi tänker sponsring. Det är lätt för ett företag att berätta hur bra man är, men vi vill att vår personal ska trivas på riktigt. Vi tror att genom att låta våra partnerskap bli en del av vår employer branding stärker vi företagets varumärke på bästa möjliga sätt. Sedan är det såklart en bonus att vi syns on-site också i de partnerskap har, fortsätter Hanna.
I valet vem DB Schenker vill samarbeta med är det viktigt att den andra partnern har värderingar som går hand i hand med företagets egna och ett liknande hållbarhetstänk. Just Toughest OCR med ett fokus på rörelse, glädje och laganda, menar Hanna kändes helt rätt och något de som företag vill associeras med.

Men ett så tufft lopp som Toughest OCR är, får ni verkligen med alla medarbetare på det?

– Vi har fått en bra respons från våra medarbetare med många som är sugna på att delta i kommande lopp. Men sedan är det såklart några som har tyckt att det är lite väl tufft och det är därför vi under 2020 utökar med Stafesten för UNICEF – ett “bredare” lopp där alla kan vara med och dessutom bidra till en god sak, förklarar Hanna.

Då DB Schenker har medarbetare utspridda över hela landet är det viktigt att välja partnerskap som erbjuder aktiviteter på flera orter, där så många som möjligt kan vara med. Om partnern dessutom har ett behov av transporter där DB Schenker kan hjälpa till är det ett plus. Så är fallet med Toughest. Musikhjälpen är ett annat exempel där DB Schenker står för fria transporter av alla föremål som auktioneras ut via Tradera till förmån för insamlingen.

Tror du sättet företag, inklusive DB Schenker, arbetar med sponsring kommer att se ut annorlunda i framtiden?

– Jag tycker mig se att allt fler företag fokuserar på kostnadsbesparingar, vilket gör att det blir svårare att få loss resurser till sponsring. Samtidigt tror jag personligen att upplevelsebaserad sponsring kommer att spela en allt viktigare roll i den digitala transformation som vårt samhälle befinner sig i. Om vi ska ha något att berätta om i alla våra sociala mediekanaler är de upplevelser som sponsring kan bidra till nödvändiga.