IEG 2018
Under söndagen kickstartade den 35:e sponsringskonferensen i ett kylslaget Chicago. Här kommer några korta lärdomar som vi tar med oss från den inledande seminariedagen:
- Branschexklusivitet efterfrågas olika mycket av olika företag och branscher. Detta fick vi ytterligare exempel på idag. Bryggeriföretaget Miller Coors menade att exklusivitet inte är viktigt. Deras inställning var att leverera en så bra aktivering som slog ut eventuella konkurrenter. Kryssningsjätten Carnival däremot menade att branschexklusivitet var helt avgörande för om de att de skulle gå in i ett samarbete eller inte.
- Passion points är ett vedertaget och användbart begrepp för att förstå hur man skapa bra sponsoraktivering. Nu kom ett nytt begrepp upp – Pain points. Oracle Arena använde detta begrepp i sin analys för att förstå vilka brister som fanns i leveransen till kunden.
- Big data blir smart data. Vikten av intressant data är ingen nyhet. Det som däremot går att utveckla är att analysera det som fansen verkligen ser som mest intressant och lyfta sponsorerna som möjliggörare av dessa insikter. Två bra exempel som presenterades under den första dagen var:
- I IBM:s Try tracker hjälper it-jätten Englands landslag i rugby att ge fansen djupare insikter i spelarnas prestationer.
- På motsvarande sätt hjälper Infosys ATP-touren i tennis. Infosys tar fram djupare statistik som visar vad de stora stjärnorna verkligen gör bra. Bland annat kunde man se att de största stjärnorna levererade bäst i pressade lägen, medan de sällan låg på topplistorna när det gällde den generella statistiken (exempelvis servar).
- Rättighetens ansvar fortsätter att öka. Konsulterna från ESP lyfta återigen den förändrade rollen som rättigheterna står inför och förtydligade att framgångsrika rättigheterna har blivit Media and marketing service companies.
- Ett annat exempel på samma tema är från den årliga sponsringsundersökningen som IEG genomför där sponsorerna fick frågan om hur värdefulla olika servicerelaterade aktiviteter är som rättigheten erbjuder. Undersökningen visar att sponsorerna kräver mer av rättigheterna för att bevisa att samarbetet fungerar. Topplistan ser ut som följande:
- Assistera i mätning av ROI 50%
- Sammanfatta evenemanget (”Fullfilment audit”) 46%
- Publik-/deltagarundersökningar 34%
- Ta fram idéer 32%
- Content marketing i olika former lyfts (som tidigare) av både sponsorer och rättigheter. Området växer fortfarande stort varje år och uppskattas 2019 omsätta 300 miljarder dollar globalt. Ett bra exempel som diskuterades är Netflix dokumentärserie om fotbollsklubben Juventus.
Fortsättning följer!
Björn Stenvad,
Upplevelseinstitutet och Rättighetsbyrån