Den som väntar på något gott – får vänta så länge det krävs…

Krönika signerad Anders Albertsson
Evenemangschef Got Event AB samt styrelseledamot i SES

 

I rollen som chef för några av de allra största arenorna i landet har jag fått frågan om att skriva några rader. Om läget just nu och om framtiden. Just nu känner vi väl alla hur mycket världen, kontinenten, landet, varje region och varje stad och by drabbas av viruset. Evenemangs-och arenafrågor känns små och futtiga i det stora sammanhanget där människoliv står på spel och nya begrepp som ”social distansering” och ”platta ut vårdkurvan” är vardagsmat.

 

Många har varit inne på hur fantastiskt arbete som görs inom vård och omsorg och den tilltro vi har till våra expertmyndigheter. Jag vill gärna ställa in mig i denna hyllningskör.

Vi kan också se hur hela vår bransch drabbas. Korttidsarbete, inställda och flyttade evenemang och i värsta fall konkurser. Många arrangörer drabbas hårt av den tid vi lever i just nu.

 

Många årligen återkommande evenemang måste helt ställas in, säsonger skjuts upp, kanske förkortas och kan spelas utan publik och konserter skjuts på framtiden.

Hur vi än vänder och vrider på de åtgärder vi kan göra (Digitala möten, TV-matcher utan publik och andra kreativa lösningar) för att vi inte helt skall vara utan evenemang kommer det finnas ett uppdämt behov av att ses live. Det kommer ta lång tid innan vi är tillbaka på den nivå på vi var innan utbrottet men jag är helt övertygad om att vi tar oss tillbaka.

För det finns ju inget som slår en upplevelse som vi delar med någon annan. Den känslan efter en bra låt live som du delar med någon helt okänd person i publikhavet. En blick, ett gillande leende och kanske en knuten näve i triumf för att just ”vi” var där. Ett idrottsevenemang utan publik på läktaren är ju mer ”produkt” än en evenemangsupplevelse. Tänk er en fotbollsmatch eller hockeymatch utan klackar som sjunger… Den makalösa vändningen i slutminuten upplevs bäst om man är på plats. ”Jag-var-där”-känslan. Vi ser det uppdämda behovet i ökade medlemsantal och stödbiljetter till evenemang utan publik.

Evenemangen är också starka motorer med stora turistekonomiska effekter för alla städer. I Göteborgs fall med några av världens största motionslopp och ungdomsturneringar (GöteborgsVarvet, Gothia Cup, Partille Cup, Basketfestivalen och Världsungdomsspelen) samt några av Europas största konserter blir det enorma effekter. Arrangörerna drabbas stenhårt i första ledet men även den mycket utsatta hotell- och restaurangnäringen drabbas hårt. De direkta intäkterna från turistekonomi kommer drabba i andravågen med miljardbelopp. De jobbtillfällen som evenemangen skapar försvinner ju också. En stor konsert på Ullevi har ca 1000 timanställda i olika funktioner som nu inte har möjlighet att arbeta. Det finns också en mängd småföretag som arbetar med evenemangsrelaterade uppdrag som helt riskerar att försvinna. Förhoppningsvis finns infrastrukturen kvar när vi startar upp. Det är viktigt att de företag som nämndes ovan får det stöd som behövs för att den livskraftiga evenemangs- och mötesindustrin överlever krisen.

Det här drabbar såklart alla städer. Inställda cuper kan medföra att en halv årsomsättning försvinner för hårt arbetande ideella föreningar. Den lokala festivalen kan vara det som gör att det lokala arrangörsföretaget överlever. Här måste kommunerna vara aktiva och försöka hitta lösningar.

Livemötet kommer överleva. Nu gäller det att vi tillsammans räddar den infrastruktur som finns för att den skall vara lättillgänglig. Jag är förhoppningfull!

// Anders Albertsson, Evenemangschef Got Event AB samt styrelseledamot i SES