Aktuellt från SES

Här nedan kan du följa branschorganisationen SES arbete i pandemins spår. 

Publiktaket höjs till 300 deltagare och nattklubbar får endast ta emot 50 gäster

[2020-10-22]

Idag meddelade regeringen att de åter igen förbjuder nattklubbar att ta emot fler än 50 gäster. Dessutom har de höjt det tillåtna publiktaket för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar från 50 till 300 deltagare.

LÄS HELA PRESSMEDDELANDET HÄR >>

 

OMSTÄLLNINGSSTÖDET OCH KORTTIDSARBETE - AVGÖRANDE FÖR BRANSCHENS ÖVERLEVNAD

[2020-10-08]

Idag kom besked från Regeringen och Folkhälsomyndigheten om att skjuta upp beslutet om att höja gränsen för allmänna sammankomster från dagens 50 personer till 500 personer på grund av rådande smittspridning i landet. Detta innebär att evenemangsbranschen fortsatt måste leva under näst intill näringsförbud – en situation som blir allt mer ohållbar.

LÄS HELA PRESSMEDDELANDET HÄR >>

 

VI ÄR REDO ATT ANSVARSFULLT MÖTA VÅR PUBLIK

[2020-09-29]

Under dagens presskonferens aviserade inrikesminister Mikael Damberg och kulturminister Amanda Lind att regeringen under torsdagens regeringssammanträde ska besluta om att serveringsställen ska undantas förbudet om allmänna sammankomster och tillställningar. Samtidigt planeras även för ett undantag från 50-begränsningen som möjliggör arrangemang med upp till 500 sittande deltagare – med ett avstånd om en meter från varandra i sällskap om två. De nya reglerna planeras börja gälla den 15 oktober.

LÄS HELA PRESSMEDDELANDET HÄR >>

 

SES REMISSVAR TILL JUSTITIEDEPARTEMENTET

[2020-08-27]

Kulturminister Amanda Lind och inrikesminister Mikael Damberg meddelade på pressträffen den 21 augusti att de skulle skicka ut remisser gällande förslag på att tillåta undandtag för vissa större arrangemang med sittande publik med begränsning på två meters avstånd.

SES lämnade in sitt remissvar till justitiedepartementet där vi trycker på dessa punkter:

  • Vi motsätter oss ett generellt maxtak på antal deltagare
  • Vi motsätter oss två meters avstånd mellan varje deltagare
  • Vi är kritiska till att de föreslagna lättnaderna endast berör sittande publik
  • Tydlig kommunikation kring tidsplan
  • Ge Folkhälsomyndigheten i uppdrag att konsultera företrädare för branschen
  • Ytterligare och förlängda stödåtgärder är nödvändiga

LÄS HELA REMISSVARET HÄR >>

 

SES I VIKTIGT MÖTE MED BESLUTSFATTARE

[2020-08-19]

Som ett led i SES arbete i spåren av Corona-pandemin har vi, tillsammans med ett flertal aktörer inom evenemangsnäringen, bjudit in representanter från alla politiska partier under parollen ”Evenemangsnäringen i fritt fall” – hur förbudet mot publika arrangemang drabbar verksamheter och näringsliv i Sverige.

LÄS HELA SKRIVELSEN HÄR >>

 

EVENEMANGSNÄRINGEN I FRITT FALL

[2020-08-19]

SES tillsammans med stora delar av Evenemangssverige har tagit fram ett material som beskriver evenemangsnäringens ekosystem, hur förbudet mot publika arrangemang drabbar verksamheter och näringsliv och belyser vikten av riktade stödåtgärder och dialog kring strategier för ett säkert öppnande.

LÄS HELA SKRIVELSEN HÄR >>

 

VAD ÄR SKILLNADEN MELLAN EN MÄSSA OCH ETT KÖPCENTRUM?

[2020-07-02]

I ett upprop till svenska politiker uppmanar branschorganisationen SES – Sponsrings & Eventsverige svenska myndigheter att agera och göra skillnad på de olika typer av aktiviteter som ingår i definitionen offentlig tillställning.

”Syftet med mötesrestriktioner kopplade till Corona-pandemin är att minska smittspridningen. Vi har givetvis stor förståelse för restriktionerna som infördes tidigt i våras. Nu är det dock hög tid att inse att möten ser olika ut, att identifiera dessa olikheter och tillsammans utarbeta effektiva strategier för respektive mötesform för att Sverige snabbt och säkert ska kunna börja SES igen och få fart på ekonomin”, säger Niklas Söderberg, verksamhetschef på SES.

LÄS HELA PRESSMEDDELANDET HÄR >>

 

Den akuta krisen inom svensk nöjesnäring

[2020-06-03]

SES har tillsammans med ett antal aktörer inom svensk nöjesnäring undertecknat en skrivelse som skickats till näringsminister Ibrahim Baylan, statssekreterare Helena Markstedt och Emil Högberg samt Helena Strömbäck (ämnesråd på enheten för branscher och industri). 

Skrivelsen uppmärksammar den akuta krisen inom svensk nöjesnäring – att det är extremt viktigt att villkoren för nöjesnäringen tas i beaktande i kommande stödåtgärder, samt i processen med att öppna upp Sverige på ett ansvarsfullt sätt, och att man inte låter stora delarna av de kreativa näringarna fortsätta falla mellan stolarna.

LÄS HELA SKRIVELSEN HÄR >>

 

"The first to be affected, the last to be recovered"

På initiativ av Livecom Alliance har ett stort antal branschorganisationer inom EU, inklusive SES, ställt sig bakom en gemensam skrivelse för att uppmärksamma branschens utsatta läge och dess avgörande betydelse för återhämtningen av den europeiska ekonomin.

LÄS HELA SKRIVELSEN HÄR >>

 

BRANSCHEN I AKUT BEHOV AV DIALOG OCH DIREKTA STÖDÅTGÄRDER

[2020-04-16]

Förra veckan skickade SES en hemställan till regeringen och statsminister Stefan Löfvén med budskapet: Branschen är i akut behov av dialog och direkta stödåtgärder. 

– Det är viktigt att belysa hur hårt och direkt vår bransch drabbats av förordningen avseende större allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. För många av våra medlemmar har detta inneburit att de fått stänga ner sin verksamhet och nu står helt utan intäkter, med en ovisshet om planen för framtida lättnader i förordningen. För varje dag som går utan åtgärder närmar vi oss allt fler konkurser. Vi vädjar därför till våra beslutsfattare att uppmärksamma detta akuta behov av dialog och branschspecifika stödåtgärder, säger Niklas Söderberg, verksamhetschef på SES.

LÄS HEMSTÄLLAN I SIN HELHET HÄR >> 

 

APPEAL FOR EU Parliament

In these difficult and incomprehensible times, we are contacting You on behalf of the international European community of live event organizers. We are representatives of different associations of event experts from Northern Europe. Our members work all over Europe and beyond. Our clients are the largest representatives of the World Economy. We represent an important part of the service industry – events, promotions, brand experiences, corporate events, communication and concept development etc.

LÄS SKRIFTELSEN I SIN HELHET HÄR >> 

 

Vi finns här. Och vi vill ses.

[2020-03-13]

Just nu vidtas det ju flera viktiga samhällsåtgärder för att försöka hindra spridningen av covid-19. De flesta av dessa är säkerligen helt nödvändiga. Samtidigt skapas ytterligare oro som innebär att företag/organisationer/individer drar i handbromsen. Inte minst när det gäller möten, evenemang och upplevelser. Själva valde vi att flytta Gyllene Hjulet-galan till den 4 november.

Vår bransch är en av dem som – kommersiellt sett – därmed prövas hårdast just nu. Vi vet att många av er medlemmar har det tufft, ja, kanske rentav upplever kris. Vi kommer inte dra klyschan om att kris föder möjligheter. Däremot vill vi säga att vi som branschorganisation kommer att göra allt vi kan för att hjälpa er som medlemmar. För att vi – tillsammans – så småningom ska få ännu fler att förstå det vi redan vet: Att intresse- och upplevelsebaserad kommunikation ÄR framtiden. Och att vi alltid kommer att vilja möta andra människor.

Vi jobbar nu aktivt med flera parallella initiativ för att bevaka era intressen. Vi har kontaktat ett flertal branschaktörer för att tillsamman driva de viktigaste branschfrågorna gentemot politiker och beslutsfattare. Vi följer aktivt utvecklingen och delger er den expertis och tips som vi tror att ni medlemmar kan ha nytta av. Vi kommer även inom kort bjuda in till ett LIVE Q&A med MAQS Advokatbyrå där ni kan ställa era frågor.

Redan nu kan du ta del av generella juridiska råd HÄR som vi tagit fram till er medlemmar tillsammans med MAQS och som uppdateras kontinuerligt. Vi ser även över allmänna villkor och avtalsdokument som kommer att publiceras inom kort på ses.se.

Hör gärna av er och berätta vilka utmaningar just ni ställs inför. Och dela gärna med er av era egna tankar- och kreativa lösningar, så att vi kan hjälpa varandra. För det är ju faktiskt så att det finns lösningar, det finns sätt att mötas och kommunicera. Kontakta gärna Niklas, Malin eller Sandra i SES-teamet så samlar de ihop och delar detta i nätverket.

Om ni vill, så ses vi gärna – såväl fysiskt som digitalt.

 

Ricky Strandberg
Ordförande SES
070-669 35 44
ricky@eclect.se

 

Niklas Turner Olovzon
Vice ordförande SES
070-670 48 45
niklas@passionlab.se

Cecilia Perlind
Styrelseledamot SES
070-342 43 43
cecilia.perlind@kantarsifo.com

Niklas Söderberg
Verksamhetsansvarig SES
070-208 28 05
niklas@ses.se