Investeringar i sponsring förväntas i år uppgå till sammanlagt 66 miljarder USD globalt.

Den senaste rapporten från WARC Global Ad Trends, som fokuserar på sponsring, visar att sponsring – exklusive aktivering – under 2018 förväntas öka med 4,9% för att globalt uppgå till 65,8 miljarder USD. Det betyder att i jämförelse med andra kanaler är sponsring efter internet nu den näst snabbast växande segmentet.

En majoritet av investeringarna avser sporträttigheter där till exempel sponsring i samband med FIFA World Cup i Ryssland beräknas ha uppgått till cirka 1,7 miljarder USD. Rapporten visar också att även om streaming av sport ökar kraftigt – fotbolls VM var det mest streamade sportevenemanget i historien – så är TV fortfarande störst.

Enligt Global Ad Trends står Nordamerika för den största delen av sponsringsutgifterna (36,8% eller 23,1 miljarder USD), följt av Europa (26,6% eller 16,7 miljarder dollar), Asien-Stillahavsområdet (25,0% eller 15,7 miljarder USD), Sydamerika (7,2% eller 4,5 miljarder USD) och Mellanöstern/Afrika (4,3% eller 2,7 miljarder USD).

Motivet för sponsring är enligt rapporten huvudsakligen varumärkesdrivet. Trots det är det bara 19% av sponsorerna som säger vara övertygade om att de faktiskt kan mäta resultatet (ROI) i sina sponsorskap. Endast 37% ska ha en standardiserad process för att mäta sponsring och denna bygger då ofta på digitala och sociala medier, något som branschföreningen Association of National Advertisers (ANA) ifrågasätter på grund av den svaga korrelationen till försäljning.

James McDonald, Data Editor på WARC, säger i en kommentar till rapporten att i en värld med allt mer differentierade målgrupper har sport fortfarande förmåga att “generate an engaged, mass audience which sponsors can reach, before amplifying their campaigns via social media and experiential events”. Samtidigt finns det till exempel i jämförelse med TV-reklam “(a) knowledge gap between brand impact and sales impact”.

Källa: warc.com

Skrivet av Mats Ehrlemark.