“Jag tror på det speciella personliga mötet som mässor erbjuder”

Hej Stefan Dohrn på Dohrns Exhibitions & Events, vilken är din roll på företaget?

– Jag är projektledare och tredje generationens ägare av företaget som min farfar startade för 95 år sedan.

Beskriv din verksamhet och vad ni gör!

– Vi är ett företag som jobbar med mässor och event och gör allt som hör till det, allt ifrån projektledning och design till själva produktionen. Jag brukar skämtsamt säga att vi är reklamvärldens hantverkare. Fördelningen är ungefär 40% mässor och 60% event.

– Idag är vi 23 anställda och är en fullserviceleverantör – vi har egna designers, text- och bildproducenter, eget snickeri, egna lastbilar. Vi gör i princip allt själva, dels för att vi tycker att det är roligare och dels för att vi då har koll på hela processen. I dagens samhälle med många deadlines vill vi försäkra oss att kunna leverera i tid och med rätt resultat. Genom att inte vara vara beroende av andra kan vi styra det på ett bättre sätt.

Har ni någon nisch?

– Vi gör nästan alla stora idottsevenemang i Sverige, såsom Alpina VM i Åre, Scandinavian Invitation, ÅF Offshore Race, Stockholm Open m.m. Men vi gillar att vara breda i vår palett och tar gärna både mindre och större uppdrag, från en enkel skylt till en större mässmonter eller som totalleverantör till större evenemang.

Är det något projekt du är extra stolt över?

– Vi är väldigt stolta över vad vi gjorde uppe i Åre under VM tidigare i år där vi var totalleverantör. Det innebar att vi gjorde allt från skyltar till scendekor och hela sponsorbyar, VIP-områden m.m. Det fanns flera utmaningar med detta evenemang. En var storleken, vi gjorde i princip allt som inte var i backen. Vi är vana att jobba med stora evenemang men detta krävde att vi verkligen levererade på en hög kvalitetsnivå. Även vintervädret var utmanande, samt att Åre ligger långt bort, vilket ställer krav på logistiken. Till detta kan tilläggas att mästerskapet hade som mål att vara helt fossilfritt. Det påverkade också hur vi fick arbeta. Till exempel behövde alla leverantörer tanka fossilfritt bränsle för att ens få leverera.

 

 

– Ett annat projekt som vi är väldigt nöjda med är Baltic Sea Science Center på Skansen som öppnade för bara några veckor sedan – ett projekt som verkligen visar på vår bredd. Vi har gjort allt från grafik, specialsnickerier till mekanik. Här låg utmaningen framför allt i att på ett kul sätt informera om att Östersjön inte mår bra, fast man egentligen berättar något som är tråkigt.

 

 

Hur jobbar ni på Dohrns med ny teknik?

– Det är omöjligt att ha koll på och köpa in all ny teknik, därför gäller det att ha rätt kontakter ute i Europa och göra god research. Sverige är ett litet land, därför är vi beroende av den internationella marknaden. När något inte finns här i Sverige så får utnyttjar vi vårt breda kontaktnät i resten av världen. Till Baltic Sea Science Center till exempel, har vi arbetat med leverantörer i både Estland, Tyskland och Danmark.

Vad ser du för trender i branschen just nu?

– Det som vi märker är att mässmedia minskar och eventdelen ökar. Företag tycker idag generellt att mässor tar mycket tid och tenderar därför mer att göra event då de kan genomföras under kortare tid. Det tycker jag personligen är lite synd då jag tror på det speciella personliga mötet som mässor erbjuder.

– En annan mer positiv trend är att jag ser att det görs mycket saker med hög kreativitet i branschen, vilket gör att vi märker att fler företag ser ett värde att gå in och sponsra olika evenemang. Exempelvis har vi sett flera nya sponsorer till ÅF Offshore Race i år, som vi också jobbar med, då folk tror på eventet som en effektiv marknadsföringsplattform.

Det låter som att ni har fullt upp med flera olika sportevenemang i sommar, kommer du att få någon semester alls?

– Det har blivit mindre av den varan under de senaste åren men jag är tacksam för att vi får en bättre fördelning av inkomsterna under året tack vare alla dessa sommarevenemang. Tidigare var det mest koncentrerat till vår och höst. Så även om det inte blir någon semester för mig så ser jag mycket fram emot en spännande evenemangssommar med både segling, tennis och golf.

Stefan Dohrn projektledare och ägare på Dohrns Exhibitions & Events