Våga tro på framtiden

Krönika signerad Stefan Dohrn och Therese Dohrn – Dohrns Exhibitions & Events

 

1925 var grundaren till vad som idag är Dohrns Exhibitions & Events, Fritz Dohrn, på väg hem från sin utbildning och gick förbi en av Stockholms första biografer. Han reagerade på att det, trots att det var premiär, var väldigt dåligt skyltat utanför biografen. Fritz, som var en duktig tecknare och målare, gick in till ägaren som satt i kassan och sa lite framfusigt ”får jag 50 öre så skall jag måla upp en affisch åt dig”. Sagt och gjort nästa dag kom han med två stycken stora affischer som han tillsammans med ägaren satte upp. Ägaren var för övrigt Anders Sandrew, som kom att bli Sveriges största biograf och teaterägare. Herrarna Dohrn och Sandrew fann varandra och Dohrns utvecklade fasadreklamen för Sandrews biografer och teatrar. Blanda annat så jobbade man med bokstäver som hade inbyggda glödlampor, dvs. föregångare till dagens neonbokstäver och ljuslådor.

I år firar Dohrns Exhibitions & Events 95 år. Familjeföretaget som överlevt ett världskrig, depressionen och två finanskriser. Genom åren har vi anpassat vår verksamhet efter marknad och efterfrågan, och har med tiden funnit nya sätt att använda vår kunskap inom design och specialhantverk. Under många år var utställningsmontrar vår kärnverksamhet, men i takt med en växande eventmarknad såg vi behovet av en erfaren aktör även inom eventbranschen och på senare år har eventproduktion utgjort större delen av vår verksamhet. Nu stod våren och sommaren för dörren. Orderingången för mars, april och maj såg positiv ut. För att inte tala om juni, som såg ut att bli en kanonmånad med många stora evenemang. Att en Coronapandemi skulle komma och vända upp och ner på hela vår tillvaro, var det ingen som kunde förutspå. Nu riskerar vi att förlora vårt 95 åriga livsverk och en hel bransch befinner sig i kris.

 

 

Så frågan vi ställer oss är hur tidigare generationer hanterade dåtidens kriser. Hur tog sig farfar igenom den omfattande Kreugerkraschen, Andra världskriget och Oljekrisen? Tyvärr kan vi inte fråga, men det hade varit intressant att veta. En sak vet vi dock med säkerhet. Att den kris vi idag befinner oss i är något vi aldrig tidigare varit med om. En kris som drabbade oss som en naturkatastrof – på ett ögonblick och utan förvarning tappade vi kontrollen över vårt företagande och våra livsverk. Nu får vi tålmodigt avvakta rådande restriktioner och förlita oss på att vi får den hjälp och det stöd vi behöver. Men kris innebär också utveckling. Liksom tidigare generationer får vi försöka ställa om och anpassa oss efter en ny verklighet för att kunna överleva. Den stora utmaningen är att anpassning och utveckling ska ske över tid och den tiden saknas nu.

Men någonstans i allt det här vill vi ändå våga tro på framtiden. Tro på att vi överlever det här också! Vi har ju trots allt lyckats anpassa oss förr och gjort det vi älskar i över 95 år. Och kanske är det just vad farfar skulle sagt – ”Fortsätt gör det vi alltid har gjort”.

Vad vår bransch sysslar med är ju precis vad folk längtar mest efter i dessa tider, att få mötas igen. I väntans tider, och i tron på framtiden, passar vi nu på att lära oss av en annorlunda tid.

Man lär så länge man lever, och vi har levt länge!

// Stefan Dohrn och Therese Dohrn – Dohrns Exhibitions & Events