“Vi är alla ledare på olika sätt”

SES har träffat Sofi Franzén, grundare och vd på eventbyrån Eventyr, som är första eventbolags-vd:n någonsin få priset Årets VD. Hör henne bland annat berätta om hur det är att leda ett eventbolag och hur det skiljer sig från att vara ledare i andra branscher.

Nästa år är det 25 år sedan Sofi Franzén tillsammans med sin vän Kristoffer Schjött-Quist fick idéen att starta Eventyr. Idag är Eventyr en av Sveriges ledande eventbyråer och har enligt ledarskapssajten Motivation.se Sveriges bästa vd i kategorin små företag.

Stort grattis till utmärkelsen Årets VD, Sofi! Hur känns det?

– Det känns jätteroligt att få utmärkelsen. Det känns som ett kvitto på att både jag och företaget gör rätt saker.

Vilka kvaliteter har du som gör dig till Årets VD?

– Som Årets VD så blir man granskad ur flera aspekter. Vissa handlar om hur företaget har utvecklats och tar samhällsansvar – och här bedöms jag som den som leder detta arbete. En annan del handlar om mig som person och hur juryn bedömer att jag är som ledare efter ett antal djupintervjuer, referenser och annat. Jag tror att mitt engagemang för att bygga en hållbar företagskultur, samt företagets utveckling under de senaste åren var viktiga delar i varför jag vann.

Har du varit vd ändå sedan Eventyrs start för 24 år sedan?

– Nej, när vi startade så var det bara Kristoffer och jag, och sedan när vi började anställa efter något år så var vi båda chefer. Men efter några år insåg vi att vi behöver bli tydligare och jag tog ledarskapet för personalen.

Hur har ditt ledarskap förändrats under åren?

– Från början var jag en rätt dålig chef. Jag trodde att jag skulle göra allt bäst själv, för då skulle andra ta efter. Det resulterade i att jag inte ha tid att fokusera på att leda. Jag insåg så småningom att det skulle fungera mycket bättre om jag kunde få andra att blomma, men det krävde att jag prioriterade om min tid utefter min personals behov. Jag hänvisar ofta till Simon Elvnäs forskning där han konstaterar att vad chefer lägger tid på ofta inte sammanfaller med vad personalen har för behov. Jag prioriterar därför helt annorlunda idag än vad jag gjorde i början som vd.

Har du gått någon ledarskapsutbildningen eller liknande för att utveckla dig i som roll som vd?

– Jag har gått flera externa ledarskapsutbildningar och har även utbildat mig till mental tränare. Först gick jag utbildningen för min egen personliga utveckling men jag insåg snabbt hur mycket det även kan användas i jobbet. Så jag plockar sedan dess in delar kring mental träning i företaget.

Att leda ett eventbolag, hur skiljer det sig från att vara ledare i andra branscher? Om alls..?

– Jag tror att vi har förmånen att ha många engagerade medarbetare i vår bransch. Många ”I:n” i sin DISC-profil, det vill säga personer som gillar att vara sociala och att synas. Fördelen med det är att det ofta är väldigt socialt och roligt och därmed lätt att skapa mycket energi i arbetsgruppen. Nackdelen kan vara att man som ledare måste jobba lite mer med att alla i gruppen ska få möjlighet att ta plats. Jag försöker rekrytera olika personlighetstyper till oss på Eventyr och märker att när vi sätter ihop mer olika team så blir resultatet oftast bättre än om hela gruppen är för lika varandra.

Jobbar ni på Eventyr med ledarskapsfrågor internt? Om ja, hur?

– Ja, vi avsätter en timme i veckan på internutbildning i vår ”Eventyr Academy”. Här kan vi inspireras av externa personer, trendspana, kompetensöverföra mellan olika team och träna på olika saker. En sak vi kan träna på är just ledarskap. Vi är alla ledare på olika sätt oavsett om det handlar om att leda mig själv till att leda ett team eller en hel avdelning. Vi har också sett till att alla med personalansvar på företaget har gått en extern ledarskapsutbildning.

Om du blickar framåt, ser du några speciella utmaningar och möjligheter kopplat till ledarskap inom mötesindustrin?

– Jag tror att ju fler nya generationer vi får in på arbetsmarknaden desto mer måste vi anpassa vårt ledarskap. Den unga generationen idag vill ha snabb utveckling istället för att fördjupa sig i saker och här behöver vi som ledare både utmana men också bromsa ibland.

 

Om Årets VD

Syftet med utmärkelsen Årets VD är att uppmärksamma och premiera goda förebilder bland Sveriges vd:ar och genom det goda exemplets makt påverka till ett värderingsstyrt ledarskap och en positiv utveckling av svenskt näringsliv.

Läs mer: http://www.aretsvd.se/om-arets-vd