”Genom Spartan Ultra-VM i Åre hoppas vi att fler svenskar ska upptäcka OCR”

I november i år kommer världens största hinderbanelopp “Spartan Ultra World Championship” för första gången äga rum i Sverige och Åre. En anledning till att tävlingen kommer hit är att svenska Craft sedan ett år tillbaka är global partner till Spartan. SES har träffat Kim Engstrand Lund, marknadsansvarig för Craft Sverige, som berättar mer om samarbetet och deras sponsringsarbete.

Hej Kim, berätta om ert samarbete med Spartan!

– Spartan är världens största varumärke för ultra- och hinderbanelopp. Förra året gick vi in i ett globalt, flerårigt partnerskap med Spartan som bland annat innebär att vi skapar en OCR-specifik Spartan-kollektion med både kläder och skor. Craft har under årtionden skapat funktionella och högkvalitativa produkter för några av världens bästa idrottare så det känns väldigt positivt att få skapa tekniskt avancerade kläder och skor för Spartan-deltagare över hela världen. Obstacle Course Racing (OCR) är en sport som växer och blir allt mer populär, även bland svenska motionärer så det här samarbetet är väldigt positivt även för Craft Sverige.

Vilka är era förväntningar på evenemanget i Åre?

– Det ska bli riktigt roligt att Spartan kommer till Åre för att hålla Ultra-VM. Det blir ett unikt event och är ett av världens tuffaste lopp så vi hoppas såklart att det ska locka några av världens bästa OCR-atleter till Sverige men också att svenskarna ska upptäcka Spartan. Utöver det extrema ultraloppet kommer det även att hållas ett så kallat ”Spartan Sprint”, vilket passar alla löpare från 14 år och uppåt, oavsett nivå. På så vis hoppas vi nå nya grupper som kan vara nyfikna på OCR, vilket även kommer öka medvetenheten om Spartan här i Sverige.

Craft har ju de senaste åren kraftigt expanderat, bland annat genom etablering på den amerikanska marknaden, vilken roll spelar sponsring i er expansion?

– Sponsring har sedan länge varit en viktig del av Craft. Genom sponsring får vi arbeta med OS-medaljörer och högpresterande atleter världen över så sponsring är absolut en viktig del i vår expansion. Sponsring öppnar dörrar för nya möjligheter och utmanar oss att ständigt bli bättre. Samtidigt är det viktigt för oss att uppmärksamma både ”world champions och everyday heroes”, dvs. människor som tränar och rör på sig för att må bra men som samtidigt också vill ha samma tillgång till snygga, kvalitativa och funktionella träningskläder.  

Förutom Spartan, hur ser era andra sponsringssamarbeten ut?

– Vi vill givetvis ha en variation i våra samarbeten, dvs arbeta med olika typer av sporter och idrottare där fokus just nu ligger på skidåkning, cykling och löpning. Dels har vi nyligen ingått ett samarbete med det internationella cykelstallet Team Sunweb och här i Sverige ett framgångsrikt partnerskap med Hammarby Fotboll. Utöver det är svenska skidlandslaget och Friidrottsförbundet två stora samarbeten vi är stolta över. Sedan jobbar vi även med en svensk klassiker vilket innebär att vi deltar på stora event så som Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimmet och Lidingöloppet. Men även Stockholm halvmarthon och Tjejmilen har kommit att bli viktiga inslag i våra sponsringssamarbeten.

Hur ser planen ut framåt vad gäller era sponsringsengagemang?

– Givetvis är sponsring en prioriterad del i vår marknadsstrategi men vi vill alltid vara öppna för nya möjligheter som kan innebära ytterligare steg på vägen i vår expansion. Vi står inför en varumärkesförflyttning där det är viktigt att kunna vara flexibel och våga testa nya vägar för att kunna växa. Vi har en stabil grund att stå på och den är såklart prioriterad, samtidigt som vi vill kunna bredda våra målgrupper och nå ut på fler platser i Sverige.

 

Kim Engstrand Lund, marknadsansvarig för Craft Sverige