Eva Evesjö, varumärkesansvarig för Oddset på Svenska Spel

Med bidraget The Janne Walk tog Oddset (Svenska Spel), Perfect Fools och Svenska Fotbollsförbundet hem guld i kategorin “Årets Kreativa Lösning”. SES har pratat med galans kanske gladaste vinnare – Eva Evesjö, varumärkesansvarig för Oddset på Svenska Spel, om deras vinnarbidrag.

“Landslagets förbundskapten Janne Andersson går tolv kilometer till jobbet varje morgon. Inför fotbolls-VM 2018 placerade Oddset ut digitala reklamtavlor utmed hans promenadväg och lät svenska folket interagera med dessa och ge Janne sina bästa tips inför mästerskapet.”

Hallå där Eva Evesjö, hur kändes det att vinna?

– Jag fick höra att jag var galans gladaste vinnare och det stämmer nog. Så mycket anspänning och nervositet som sedan byttes till ren eufori. Jag levde på den känslan flera dagar efteråt.

Berätta kort om ert vinnarbidrag!

– Utmaningen var att engagera våra kunder innan VM började. Genom vårt sponsorskap har vi en unik närhet till det svenska landslaget och genom den här kampanjen kunde vi låta fotbollsfans i hela Sverige få vara förbundskaptener och vara med och bidra med sin fotbollskunskap genom att via en kampanjsajt i mobilen skicka in sina personliga tips till förbundskapten Janne Andersson. Allt i linje med Oddsets kommunikationskoncept –  ”Den som vet mest vinner mest”.

– Dessa hälsningar visades sedan i realtid på digitala utomhustavlor som vi hade placerat ut längs med Janne Anderssons 12 kilometer långa morgonpromenad från sitt hem på Lidingö till sitt jobb i Arenastaden. Och det fungerade ju bevisligen. Sverige gjorde sitt bästa mästerskap sedan 1994.

 

“Genom vår vinnarkampanj lät vi fotbollsfans i hela Sverige få vara förbundskaptener”

 

Vilken roll hade du i ert vinnarbidrag?

– Jag är varumärkesansvarig för Oddset på Svenska Spel och var tillsammans med min PR-kollega Johan Svensson beställare av kampanjen.

Hur såg “effekt i resultatet” ut för ert bidrag?

– Rent kvantitativt så gjorde vi vårt bästa fotbollsmästerskap någonsin sett till intäkter och nya kunder, vilket var mycket oväntat med tanke på konkurrensen. Kvalitativt så uppnådde vi rekordhöga liking-nivåer vilket såklart är väldigt viktigt när man jobbar med varumärkesbyggande på lång sikt. Vi såg också en bra PR-effekt med en förtjänad räckvidd på 20 miljoner kronor. Jannes promenad plockades upp av många fotbollsmedier i såväl Sverige som internationellt, bland annat The Sun.

Vilka var de främsta faktorerna till att ert bidrag vann, enligt dig?

– Jag hoppas och tror att man ser att vår kampanj verkligen hängde ihop. Allt från huvudinsikt till kreativ idé till genomförande. Kampanjen gjordes med mycket kärlek och upplevdes äkta och genuin vilket jag tror gör den så omtyckt. Att det blev så beror på ett extremt tajt och roligt samarbete med våra partners Perfect Fools och SvFF. Och tack vare Janne förstås som verkligen engagerade sig i det här projektet.  

– Jag tycker även att juryns motivering sammanfattar det hela väldigt bra:

”För en äkta och direkt koppling mellan sponsor och varumärke har vinnaren i årets mest kreativa lösning skapat en aha-upplevelse för såväl mottagare som avsändare”.

Läs mer om bidraget här!