"- Vi ville göra något som verkligen på riktigt skapar mervärde!"

 

INTERVJU MED VINNARNA AV GYLLENE HJULET 2018 I KATEGORIERNA ÅRETS MEST KREATIVA KONCEPT & LÖSNING.

 

Hallå där Siri von Zeipel Vincent , Strategisk Projektledare på FLB Europa sedan 2016.

Grattis till vinsterna i Gyllene Hjulet som Årets mest kreativa lösning och innovativa koncept med er Pizza Organica – the pizza made from left over beer. Berätta lite kort om uppdraget, vad var syftet och målet?

Då Norrlands Ljus Alkoholfri är partner till Luger och några av Sveriges största musikfestivaler har en stor del av vårt uppdrag handlat om att skapa relevant kommunikation som kan leva före, under och efter de fysiska nedslagen på eventen. Vi identifierade tidigt i processen att vi ville göra något som verkligen på riktigt skapar mervärde för både besökarna och arrangören för att maximera relevansen och spridningspotentialen. Helt enkelt, vad skulle Norrlands Ljus kunna addera för att skapa en ännu bättre festival?!

Så inför Way Out West 2017 satte vi oss ned tillsammans med Luger för att försöka förstå vad de själva skulle vilja utveckla inför årets festival. Förutom att fortsätta jobba med sitt hållbarhetsarbete och miljöfokus blev det tydligt att de även ville fortsätta stärka festivalens matutbud.

Hur kom ni fram till lösningen i att göra en pizza av återvunna rester från bryggeriet?

I idéprocessen slog det oss att vi borde undersöka vad vi skulle kunna göra av dravet som Spendrups till vardags omvandlar till biobränsle, vilket gör bryggeriet självförsörjande på energi. Det visade sig att det sedan länge är en favorit hos hemmabryggare att laga vörtbröd på resterna från bryggeriprocessen. Vår första tanke var då att vi skulle kunna baka korvbröd på dravet.

När kände du att ”yes – nu är vi hemma med konceptet”?

Korvbröd och vörtbröd i all ära men när det kommer till musikfestivaler finns det ett bröd som slår alla andra, inklusive Langos. Och vad kan passa bättre till en kall öl än en krispig pizzaslice? Just pizza hade vid tillfället blommat upp starkt på Stockholms snabbmatshimmel och vi vände oss till pizzeria 800° som blev den perfekta partnern för projektet. Under våren som kom vann de också en gulddrake vilket gjorde det ännu roligare att låta dem göra ett gästspel på Way Out West.

Vilken var den största utmaningen i projektet?

Den största utmaningen med projektet var att hitta ett sätt att ta ut själva dravet ur produktionsprocessen  då det fortfarande är färskt vilket innebär en kort hållbarhet. Efter några försök bestämde vi oss för att frysa ner dravet och transportera det i en kylbil till restaurangen vilket visade sig vara en bra lösning.

Har Spendrup sett en skillnad i kännedom om företagets klimatsmartness efter projektet?

Spendrups gör inga specifika mätningar på kännedom gällande deras hållbarhetsarbete men i de mediamätningar som genomförts fick de mycket fint utfall under 2017 där en stor del av artiklarna som ingick var kring dravpizzan. Vi deltog även i en web-enkät under Way Out West 2018 som genomfördes på 510 besökare som köpt sin biljett online, och den visade att 76 % kände till Norrlands Ljus pizzaservering och 40 % uppfattade att cirkulär anspelade på kopplingen till hållbar produktion.

Hur många pizzor serverades under festivalerna och vad har de fått för smakomdöme?

Nu har ju pizzan hunnit serveras på flertalet festivaler under två säsonger som utöver Way Out West även på Åre Sessions och Popaganda. Totalt är det ca 5000 pizzor som serverats under de två åren som pizzan cirkulerat på de olika festivalerna och vi har bara fått positiv feedback på produkten från de som smakat.

 

Se bidraget och juryns motivering HÄR

Foto: FLB Europa, Per Nordmark och kund.